Webdesign – een stage als webdesigner van A tot Z

Geplaatst op 22 november 2017 in Alles tonen, Stage, Team, Webdesign

Blog afb. Gerard

Even voorstellen: mijn stageopdracht bij Next Buzz

Om te beginnen zal ik mijzelf even voorstellen! Mijn naam is Gerard Wolswinkel en ik studeer mediavormgeving aan het ROC Midden Nederland in Amersfoort. Voor deze opleiding heb ik fashion & design gestudeerd in Arnhem. Door deze studie wist ik dat ik een passie voor vormgeving had. Tijdens deze studie heb ik ervaring kunnen opdoen met de Adobe programma’s; Illustrator, Photoshop en Indesign. Programma’s die voor mediavormgeving goed van pas komen. Binnen de opleiding fashion & design verwerkten wij onze ontwerpen tot digitale uitgewerkte schetsen. Die werden uitgewerkt en vertoond in zogeheten brandbooks en collectieboeken. Dit onderdeel binnen de opleiding trok mij het meest en uiteindelijk besloot ik hier meer mee te doen. Na wat afwegingen te maken voor mijn toekomst, besloot ik mij te richten op een carrière als webdesigner en grafisch vormgever. 

De internetwereld was ik al goed bekend mee. Al die verschillende websites in verschillende stijlen, de oneindige mogelijkheden en de vrijheid die het biedt. Dat is iets wat me ontzettend aantrekt en dat daagt me uit om steeds beter te worden. Informatie, entertainment, kennisverrijking en communicatie zijn zo makkelijk toegankelijk gemaakt door de komst van internet. De keuze om hier ook mijn beroep van te maken was niet heel moeilijk. Alleen wilde ik wel graag creatief aan het werk blijven. Mijn keuze viel toen op webdesign. Het is een breed vak, want je bent bezig met het ontwerpen van de lay-out en de stijl van een website. Er komt veel bij kijken uiteindelijk. Het bedenken van hoe de interactie tussen een website en de uiteindelijke gebruiker moet verlopen. Wanneer je het webdesign ontwikkelt neem je de eindgebruiker mee in de gedachtegang. Voor wie maak ik de website? Waarvoor moet de website dienen? En hoe zorg ik ervoor dat er meerwaarde geleverd wordt? Door op deze manier te gaan denken probeer je te zorgen dat het webdesign intuïtief aanvoelt voor de gebruiker. Dit vind ikzelf interessant om te ontwikkelen en hier ga ik graag verder mee aan de slag tijdens de stage en na mijn stage.

Mijn dagelijkse bezigheden bij Next Buzz

Mijn functie binnen Next Buzz is stagiair en ik werk als junior vormgever (ook wel webdesigner). Ik heb verschillende praktijkervaringen mogen opdoen. Zo ben ik bezig geweest met het mede ontwikkelen van bannersets, het webdesign voor verschillende klanten, het ontwikkelen van iconen en andere grafische uitingen. Het proces verschilt per opdracht. Meestal werk ik vanuit een functioneel ontwerp, wat een eerste aanzet is voor het daadwerkelijke ontwerp. Andere keren werk ik vanuit een ontwerpschets en pas ik dit aan of werk ik alleen vanuit een concept. In het begin kreeg ik opdrachten zodat ik ervaring kon opdoen als webdesigner. Aan de hand hiervan ben ik steeds grotere opdrachten gaan maken en uiteindelijk ben ik nu ook bezig om voor klanten opdrachten te maken. Dit waren eerst nog kleine opdrachten, maar nu assisteer ik ook in grotere opdrachten.

Next Buzz voor mij in een notendop

Next Buzz betekent voor mij een goede werksfeer. We zitten met het gehele team in één ruimte en dat maakt het zeker gezellig. Het is een leuk team waar goed mee samen te werken is. Humor wordt niet thuisgelaten en komt tijdens het werken ook zeker omhoog. Het werk zelf was leuker dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik was bang dat het werk niet creatief genoeg zou zijn. Dit pakte gelukkig anders uit, doordat ik genoeg vrijheid en creativiteit heb gevonden in het maken van webdesign concepten, mail templates en soortgelijke opdrachten.

Wat heb ik geleerd en neem ik mee?

In de tijd dat ik hier stage loop heb ik al veel extra kennis opgedaan. Ik merk dat nu vooral omdat ik betere ideeën kan bedenken en omdat mijn werktempo iedere week steeds versneld. De grootste verandering voor mijzelf was de overschakeling naar Photoshop, want ik ben zelf het meest vertrouwd met Adobe Illustrator geraakt. Uiteindelijk heb ik voor beiden nieuwe trucjes geleerd en extra kennis opgedaan, waar ik veel baat bij ga hebben in het vak als webdesigner en grafisch vormgever. Werken met Photoshop is hierdoor ook een stuk leuker en interessanter geworden. Voor nu wil ik nog meer werken met het Adobe programma Indesign en zou ik graag meer HTML-kennis willen opdoen. Er is nog veel wat ik moet en nog kan leren, dit is me ook duidelijk geworden in deze stageperiode. Webdesign is een breed vak en ik kijk ernaar uit om hier meer over te leren.

Wat ik mee wil geven aan toekomstige stagiaires van Next Buzz

Next Buzz is een goede plek om goed te ervaren hoe de vakken van webdesigner, webdeveloper en grafische vormgever in de praktijk te werk gaan. Je leert hier veel door ook veel te doen. Ook doordat de opdrachten behoorlijk divers zijn leer je op meerdere vlakken. Of het nou gaat om het maken van een webdesign in Photoshop, icoontjes maken in illustrator, website nabouwen in WordPress of een grafisch ontwerp maken binnen Illustrator. Elke keer dat je er aan werkt leer je wel weer iets.

Ben jij iemand die de ambitie heeft om juist beter te worden binnen deze programma’s en wil je graag weten hoe de beroepen waar wij voor leren er in de praktijk uitzien? In dat geval heb je aan Next Buzz een goede stageplaats. Mijn tijd hier is erg leerzaam en ik ga in de toekomst veel profijt hebben van wat ik bij Next Buzz allemaal hebt geleerd. Net zoals de vorige stagiaire heb ik een fijne tijd bij Next Buzz gehad.

 

 

 Stage lopen bij Next Buzz? Neem contact op! 

Gerard

Gerard Wolswinkel Junior vormgever (stage)

Onderwerpen

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ga omhoog