Veel nep webwinkels in omloop. Hoe herken je ze?

Geplaatst op 20 december 2022 in Alles tonen, Online marketing, Webshop, WordPress

Nep webwinkels - Next Buzz

Met kerst en oud en nieuw is het weer zo ver. De vele cadeautjes die besteld gaan worden voor mensen die we liefhebben. Volgens de consumentenbond registreerde de politie ruim 17.500 aangiften in 2021. Ook dit jaar komt het ruim boven de 10.000 uit. Met de tips van Next Buzz herken je de nepshops tussen de echte webshops.

Om te beginnen zijn er talloze sites waarop je de betrouwbaarheid van een website kunt controleren. Hierbij vul je het webadres in en krijg je een overzicht over de betrouwbaarheid. Dit kan op de volgende websites:

  • ScamCheck

    Via ScamCheck kun je controleren of een website doet aan oplichterij, phishing of checken op betrouwbaarheid. Typ de naam van een website in de zoekbalk hieronder en druk op het groene pijltje.

  • Fraud-Detector

    Dit is een Nederlandse website die de betrouwbaarheid van websites controleert door het in te vullen van een URL. Je krijgt een ‘toelichting score’ over de betrouwbaarheid van de website.

  • Webshopchecker

    Ook een Nederlandse website die door het invullen van een URL eenvoudig een score laadt over de betrouwbaarheid. Het geeft inzicht of de ingevoerde URL in de database staat van de politie.

    Daarnaast kun je zelf op een aantal punten letten om te controleren of een webwinkel wel echt is. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  1. Controleer de contactgegevens
    Bij de contactgegevens staat vaak geen e-mail, telefoonnummer of adres. Of het staat er wel, maar het is nep. Gebruik bij twijfel Google Maps om te kijken of de aangegeven locatie ook daadwerkelijk bestaat. Bel het telefoonnummer of neem contact op om te kijken of er gereageerd wordt. Controleer hierbij of het geloofwaardig overkomt en neem de zinsopbouw in acht.

  2. Zoek reviews op
    Zoek naar reviews op de website of op Google, vervolgens kun je deze controleren op echtheid. Dit kan door te googelen op ‘reviews + <naam van de website>’. Klachten kunnen gecontroleerd worden op www.klachtenkompas.nl.

  3. Controleer de KvK gegevens. (Kamer van Koophandel)
    Een bedrijf moet geregistreerd staan bij de KvK en is verplicht zijn KvK te vermelden op de website. En als deze er staat, kan het ook een nepnummer zijn. Dit kan je uitsluiten door het te controleren in het handelsregister van de KvK.

  4. Controleer de footer (onderste gedeelde van een website)
    Je kent het vast wel, onderaan de website staan er linkjes die verwijzen naar andere pagina’s samen met andere bedrijfsgegevens. Als de website online aankopen toelaat zijn er vaak bijgevoegde logo’s zichtbaar die verifiëren dat zij deze dienst ondersteunen. Controleer op www.thuiswinkel.org of de webshop echt is aangesloten op het keurmerk.

  5. Te goed om waar te zijn
    Vele artikelen die voor ‘te goedkoop’ verkocht worden. Het lijkt soms te goed om waar te zijn en vaak is dat ook het geval. Controleer of de prijzen relevant zijn. Dit kan je doen aan de hand van tweakers.net

En tot slot zeggen blijven we het zeggen: gebruik gezond verstand. Als je denkt dat het niet klopt, klopt het vaak ook niet. Veel aspecten die te mooi zijn om waar te zijn. Heb vertrouwen in je onderbuikgevoel en luister naar je instinct ;-). Twijfel? Neem gerust contact op en we helpen je verder.

Over ons Edwin Weijzen

Edwin Weijzen Managing director

Onderwerpen

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ga omhoog