WordPress tijdens de WordCamp in de jaarbeurs

Geplaatst op 3 november 2016 in Alles tonen, WordPress

wordpress wordcamp

Het was weer feest half oktober. Een weekend lang was WordPressend Nederland aanwezig in de Jaarbeurs Utrecht voor WordCamp 2016. Om zo weer op de hoogte te raken van alles nieuw in WordPress-land. Ik was erbij om te kijken of er voor ons nog wat te leren was en in deze blog doe ik verslag over mijn bevindingen.

Vrijdag ‘Contributor day’

De eerste dag van de conferentie stond in het teken van het delen van kennis en kunde aan het WordPress project. Iedereen kon meewerken aan een beter WordPress. Ook niet-programmeurs konden helpen. Zo kon je o.a. bugs rapporteren; patches schrijven; bezig gaan met het ontwerpen van nieuwe features voor WordPress of het verbeteren van bestaande; vertalingen in WordPress of plug-ins verbeteren; of documentatie schrijven over bepaalde functies binnen WordPress. Ook als je zelf geen kennis van de code achter WordPress hebt kon je helpen. Bijvoorbeeld door problemen van anderen op te lossen op het forum.

Voor ons was het interessant om te zien hoe een zo’n groot project opgezet en onderhouden wordt. En wat er allemaal bij komt kijken wanneer je patches e.d. gaat inschieten. Goed management en controle zijn hierbij belangrijk om te voorkomen dat e.e.a. na een update niet werkt. Het lastige is namelijk dat alle functies binnen verschillende thema’s en plug-ins op verschillende manieren gebruikt kunnen worden én je kent niet alle use-cases. Kortom: wanneer je gaat beginnen aan het schrijven van patches zorg dan dat je een lange adem hebt, want voordat het doorgevoerd wordt kun je zomaar uren kwijt zijn aan het refactoren en verbeteren van de (fictieve) drie regels code die je anders wilt zien. Maar niets mooiers om in een toekomstige versie je eigen code terug te zien komen. Daar doe je het dan toch voor.

Zelf heb ik die dag niet veel achter een laptop gezeten. Het was vooral veel kletsen met andere developers en leren begrijpen waarom de dingen geregeld zijn zoals ze geregeld zijn. Je krijgt op een dag als deze vanzelf meer respect voor de ogenschijnlijke spaghetti-code die WordPress heet. Al met al een geslaagde dag, maar ik kwam vooral voor een aantal sessies die op zaterdag en zondag zouden zijn.

Zaterdag ‘Tech day’

Op voorhand had ik het meeste zin in de zaterdag omdat er een aantal interessante sessies zouden zijn over de technische aspecten achter WordPress zoals de REST-API en veiligheid. Eigenlijk al na de eerste sessie kreeg ik door dat ik niet zoveel zou leren die dag; heel verdiepend was het allemaal niet. Ook niet echt mogelijk in sessies van een half uur, maar het was niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Voor beginnende developers was het een prima dag met handige tips en tricks, maar voor mij -en de developers die ik verder gesproken heb- waren het vooral wat open deuren. Niet slecht; gewoon een bevestiging dat wij het lang niet slecht doen.

Toch kan ik niet zeggen dat de dag helemaal verloren was. Integendeel; ik heb het erg naar mijn zin gehad en nieuwe pointers gekregen hoe we straks de REST-API kunnen gaan inzetten voor toekomstige projecten. De REST-API is sowieso een mooie en noodzakelijke ontwikkeling voor WordPress, omdat interactie vanuit client-side applicaties zo stukken eenvoudiger wordt. En dat is toch iets wat steeds belangrijker wordt. De toevoeging van de REST-API gaat gefaseerd. Momenteel ben je nog afhankelijk van een plugin voor de end-points maar steeds meer onderdelen worden toegevoegd aan de basis van WordPress. Zoals het er nu naar uit ziet gaan de end-points in de volgende major versie (4.7) toegevoegd worden. Op het moment dat dat gebeurd wil ik het ook actief gaan gebruiken tijdens de ontwikkeling van onze client-side code.

Zondag ‘SEO day’

De laatste dag van WordCamp was voor mij een stuk interessanter. Het was de dag waar zoekmachine optimalisatie centraal stond. Leuk hierbij was dat ik uitgebreid met het team achter de SEO plug-in ‘Yoast’ heb zitten babbelen en ook onze eigen site SEO-technisch heb laten testen door het team. Mede omdat we op deze site een zelf-ontwikkelde SEO plugin gebruiken vond ik het prettig om erachter te komen dat we het ‘veel beter’ doen dan gemiddeld. Al komt dat natuurlijk ook door onze online marketeer die onze site naast de plug-in netjes in de markt zet.

wordcamp-nl-2016-10-1024Terug naar WordCamp. Ik heb een hele interessante presentatie bijgewoond van Theo van der Zee. Het ging over het belang van responsive sites en mobiele devices. Er is zoals iedereen weet al jarenlang een trend gaande dat mobiele sites met de dag belangrijker worden. Zoals je in de grafiek kunt zien neemt het desktop gebruik nog altijd af (blauwe lijn), en ligt het mobiele gebruik op websites nu bijna gelijk aan het desktop gebruik (groene lijn). Tablets bungelen ergens onderaan en het lijkt erop alsof dat zo zal blijven in de nabije toekomst.

wordcamp-nl-2016-11-1024

Naast dat veel meer mensen websites mobiel bezoeken, is ook gebleken dat bezoekers van mobielvriendelijke websites eerder geneigd zijn tot aankoop over te gaan. Toch blijft de daadwerkelijke conversie bij mobiele gebruikers nog wat achter, maar het onderzoekstraject voordat men tot een aankoop over gaat wordt meer en meer op mobiele devices uitgevoerd.

wordcamp-nl-2016-23-1024

“Mobile devices’ low conversion rate is strongly related to the phase in which customers use these devices.” – Evert de Haan – Assistant Professor, Goethe University

Naast conversie waren er op WordCamp nog meer leerzame onderwerpen. Zoals over hoe je eenvoudig geld kunt verdienen met je WordPress site middels ‘recurring payments’ en het belang van snelle mobiele laadtijden. Maar dat is voer voor een volgende blog. Wil je meer weten over de technische kant van WordPress of heb je specifieke vragen? Neem dan contact met ons op!

 

 

kijk hier wat we voor jou kunnen betekenen!

Bas gaat weg uit het team

Bas de Kort Senior webdeveloper

Onderwerpen

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ga omhoog